Lubię czasami coś upiec. Lubię, aby było smacznie i z dobrych składników. Cukier wanilinowy do mnie nie przemawia, ale zapach wanilii uwielbiam od zawsze. W sklepie chwyciłam za torebkę cukru z prawdziwą wanilią. W opakowaniu 10g, a cena ok 2.60 zł. Szybka kalkulacja i wychodzi, że za kilogram płacimy 260 zł. 260 zł za kilogram cukru! Wiem, że prawdziwa wanilia tania nie jest, ale...ale można przecież mieć dużo taniej cukier z prawdziwą wanilią. Na tym samym dziele odszukałam laskę wanilii - koszt ok 13 zł. Do tego trzeba doliczyć drobny cukier. Jedna laska wanilii wystarczy na ok 0,5 kg cukru (0,5 kg drobnego cukru ok. 2 zł). Cena kilograma domowego cukru z wanilią to ok 30 zł. Różnica na kilogramie bagatela 230 zł. Jednak odpowiedź na pytanie czy to się opłaca nie jest taka prosta. Mając w domu tyle cukru z wanilią będziemy zapewne używać go więcej i częściej niż gdybyśmy kupowały w torebeczkach po 10g. Mimo wszystko dla mnie odpowiedź brzmi TAK:)
PRZEPIS NA CUKIER Z WANILIĄ:
0,5 kg drobnego cukru
1 laska wanilii
Rozcinamy wanilię i wyciągamy ziarenka. Mieszamy je z cukrem. Następnie laskę tniemy na 3 części i także wkładamy do środka. Zamykamy i po 2 tygodniach gotowe.
Jeśli zadbamy o ładny słoiczek taki domowy cukier z wanilią będzie świetnym upominkiem!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Macie podobne patenty?
Jeśli podoba Ci się ten wpis podziel się nim i/lub śledź mnie, aby być na bieżąco.
Normalnie bym na to nie wpadła! Jesteś genialna :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ten pomysł podoba :) Chyba sama zmajstruje taki cukier :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Domowe patenty na oliwy smakowe, które zagościły na moim blogu: bo taniej, smaczniej. Jak zobaczyłam, co olej z bazylią i czosnkiem znanej firmy ma w sobie (więcej wzmacniaczy smaku, niż samej bazylii i czosnku), to stwierdziłam, że dla samego zdrowia lepiej zrobić taki olej samemu. Poza tym robię domowe mieszanki ziołowe, bo te gotowe często raczą nas solą i chemią. Czasem też domowe muesli, żeby mieć więcej suszonych owocków :) cenowo zazwyczaj się opłaca, aż tak dokładnie nie sprawdzałam, ale nieraz "na oko" widać, że ktoś za samo pomieszanie np. ziół dolicza sobie jak za złoto, jakby nie wiem czego dokonał. Cena z kosmosu, a wartości żadnej.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! A zdjęcia przepiękne...
OdpowiedzUsuńRobiłam już kiedyś jak przywiozłam sobie prawdziwą wanilię z Barcelony :)
OdpowiedzUsuńWitaj robiłam tak samo sprawdza się :) rewelacyjny pomysł.....koniecznie zaglądnij na tą stronę i cena zwala z nóg w porównaniu wanilii :) to jest mój ulubiony sklep przyprawowy polecam http://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=wanilia&submit_search .....pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, oglądało się je tak jak byś wcale nie pisała o cukrze tylko przedstawiała słodką opowieść ;)
OdpowiedzUsuńAch, posłodzić sobie kawę takim cukrem... :)
OdpowiedzUsuńPrzy takiej cenie wanilii tylko produkować cukier waniliowy!!!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ogromnie!
OdpowiedzUsuńZ oliwami świetny pomysł. Myślę, że może być pyszna, szczególnie, że czasami jemy sam makaron z oliwą i parmezanem.
OdpowiedzUsuńMajstruj, a przy okazji można obdarować kogoś kto lubi piec.
OdpowiedzUsuńHehe...a zastanawiałam się czy pisać o tym bo wydawało mi się to takie banalne:) Fajnie, że dla kogoś to coś nowego.
OdpowiedzUsuńUżywam tylko robionego w ten sposób, a ceny nigdy nie analizowałam i nie zdawałam sobie sprawy z tej przebitki.
OdpowiedzUsuńOkazuje się, że kupując np. w sklepie o którym napisała Marta Borowska różnica będzie jeszcze większa. Coś czuję, że zamówię i będzie fajny upominek dla koleżanek na święta:)
OdpowiedzUsuńTakie słowa to cukier na moje serce:P
OdpowiedzUsuńNo to dodatkowe urozmaicenie smaku się przyda :)
OdpowiedzUsuńCukru jeszcze nie robiłam, ale miesiąc temu dostałam dwie organiczne laski i zalałam je wódeczką - teraz jest idealny ekstrakt z wanilii do ciast i ciasteczek ;) Oliwy smakowe też super pomysł. U mnie się sprawdziły jako prezent dla mamy i teściowej na święta :)
OdpowiedzUsuńJa na te dwie laski wanilii dałam 0,5l wódki. Ale im więcej lasek tym intensywniejsze. Po miesiącu lezakowania w ciemnym miejscu ekstrakt jest gotowy ;)
OdpowiedzUsuńKupuję ten przepis!:)
OdpowiedzUsuńOpłaca się! :) Domowy cukier waniliowy robię już od kilku dobrych lat i nie zamierzam przestać :) Robię też, jak Domini, oliwy smakowe, a także klarowane masło.
OdpowiedzUsuńA sprawdzałaś może samodzielne klarowanie masła wychodzi korzystniej niż kupowanie go?
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem!
Z wanilią jeszcze nie robiłam, ale za to zrobiłam z płatkami dzikiej róży - zapach obłędny. A laski wanilii w dobrej cenie będą przed świętami w Lidlu :)
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć! A powiedz mi do czego używasz cukru z płatkami róży?
OdpowiedzUsuńDo herbaty i muffinek, a zdarzyło się dodać do kawy :)
OdpowiedzUsuńZanotowane!:)
OdpowiedzUsuńWidzę ,że pomysł na smakowe i zapachowe cukry wzrasta w społeczeństwie hi hi :) Ja robiłam swój cukier z lawendą i przyznam ,że odkąd mam lawendę w ogrodzie i ten cukier, zapach lawendy mnie nie opuszcza :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że tak jak cukier różany tak i lawendowy jest dla mnie zaskoczeniem. Do czego najczęściej go używasz?
OdpowiedzUsuń