Ostatnio trafiłam na ten przepis u madybyGigi. Zachwycił mnie prostotą i szybkością przygotowania. Nie zastanawiając się długo zrobiłam swoje ślimaczki odrobinę zmieniając przepis. Wyszły pyszne! Piekłam je dzisiaj rano i dobrze, że szybko fotkę zrobiłam bo już ich nie ma:) Idealny przepis na bułeczki do kawki.
Składniki:
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki letniej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego
- 3-4 gramy drożdży suchych
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- dżem/powidło
dodatkowo:
- żółtko i cukier puder
Moja zmiana dotyczy ilości cukru. Pół łyżeczki zamieniłam na 2 łyżki. Chciałam, aby ciasto było słodkawe bo domowy dżem z czarnej porzeczki wyszedł potwornie kwaśny, ale z tymi bułeczkami współgrał idealnie.
Łączymy suche składniki, dodajemy olej i mieszamy. Następnie wyrabiamy dodając powoli letniej wody, aż powstanie jednolita kulka. Ciasto leży sobie pół godzinki. Później wystarczy je rozwałkować, posmarować dżemem, zwinąć w roladę i ciąć na 2 cm grubości krążki. Wykładamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
To wszystko! Jeśli macie w domu dużo głodnych brzuszków radzę zrobić z podwójnej porcji:P
Smacznego:)
Wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńI takie są! - były. Zapewniam:)
UsuńKusisz!
OdpowiedzUsuńOj, tak troszku!
UsuńCieszę się, że przypadły Ci do gustu. Lubię takie szybkie smakołyki.
OdpowiedzUsuńJa również. Będą u nas teraz częściej gościć!
UsuńOj, zjadłabym, oj! Pychotka :)~
OdpowiedzUsuńA na Moje wypieki.com widziałam wczoraj podobne ślimaki, ale na wytrawnie - z pesto - też mogą być ciekawe.
Wytrawne powiadasz....hm...muszę zerknąć:)
UsuńUwielbiam takie łakocie, i jak tu schudnąć?
OdpowiedzUsuńNie da się:)
Usuńtakie ślimaki mogę zajadać :)
OdpowiedzUsuńBułeczki niczym rollsy z IKEA, tylko z dżemem, a nie z cynamonem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis.
Mmm, aż się proszą o schrupanie ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Przepis już zanotowałam, wykorzystam, jak tylko naprawię piekarnik :)
OdpowiedzUsuńMuszę przetestować ;-))
OdpowiedzUsuń