24 wrz 2012

Placki owsiane

placki owsiane, przepis, zdrowe śniadanieDni z moim synkiem mijają szybo. Ba! Nie tylko dni, ale całe tygodnie i miesiące. Chciałoby się czasami zatrzymać czas, aby bez końca cieszyć się nim takim jaki jest (oczywiście synkeim, nie czasem:)) Tak mnie coś wzięło na rozmyślanie przy porannej kawie i odgrzewanych w tosterze placuszkach owsianych. Pozostając przy tych drugich chcę podzielić się z Wami przepisem na nie.


Dla mnie to świetna alternatywa dla porannej owsianki, którą zajadam się od dłuższego czasu. Dla Ciebie i Twojej rodziny może to być zdrowsza alternatywa dla naleśników. Moim zdaniem placki te są pyszne i jeśli jeszcze ich nie jadłaś to spróbuj. Ilość składników podaję na porcję dla 4 osób. Mi wychodzi z niej ok 20 placuszków. Korzystam z przepisu znalezionego na blogu kulinarnie.blogspot.com, ale modyfikuję go w zależności jakie składniki mam w domu.

PRZEPIS NA PLACKI OWSIANE

2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) 
2,5 szklanki maślanki (używam czasami mleka - ok 2 szklanek) 
2 duże jajka 
60 g rozpuszczonego masła (używam czasami oleju - ok 30 ml) 
pół szklanki mąki (czasem trzeba dodać trochę więcej) 
2 łyżki cukru waniliowego (używam czasami zwykłego i dodaję aromat) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
szczypta soli 


Płatki owsiane mieszam z maślanką i odstawiam na 15 - 30 minut. Po tym czasie dodaję jajka, rozpuszczone masło i mieszam. Dodaję pozostałe składniki, delikatnie mieszam i odstawiam na około 10 minut (lekko się w tym czasie napuszy). 

Smażę na średnim ogniu, nalewając dość cienkie placki, ponieważ szybko się rumienią i mogą 'nie dojść' w środku. Najlepiej bez dodatku tłuszczu. Podaję z dżemem, konfiturami, miodem i z czym tylko mam ochotę.

Na koniec rekomendacja od mojego pierworodnego:)
placki owsiane, przepis, zdrowe śniadanie


Ściskam!
Karolina

A może by mnie tak pośledzić?






Image Map




9 komentarzy:

  1. Pomysł z plackami wydaje się smakowity. Muszę takie zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, dziękuję za przepis :) właśnie jestem na etapie gromadzenia pomysłów na owsiankę :)
    pozdrawiam :)
    aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie dodam, że ja uwielbiam owsiankę. Najczęściej zalewam płatki wrzątkiem i zostawiam na chwilę. Dolewam trochę wody, delikatnie solę i wkrawam banana lub ucieram jabłko. Czasami dodaję też cynamon. Pyszne i sycące na długo śniadanko!:)

      Usuń
  3. pomysł na placuszki świetny, ja robiłam podobne z borówkami, ale owsianki nie dodawałam, a warto, więc już poprawię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam twoje placuszki i od razu dodaję, że czekam na więcej przepisów :):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu rewelacja! Niestety nie miałem "czystych" płatków owsianych dlatego dodałem śniadaniowego mixa: płatki owsiane zmieszane z jęczmiennymi, żytnimi oraz rodzynkami - niemniej posiłek był bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to bardzo. Chyba jutro znowu je zrobię:)

      Usuń
  6. Love it! Owsianka rządzi! Jem ją codziennie na śniadanie, ostatnio w wersji z jogurtem naturalnym, prażonym słonecznikiem i borówkami.
    Twój przepis na placuszki świetny! Na pewno wypróbuję. Robię podobne, tylko zamiast płatków owsianych daję razową mąkę, najczęściej żytnią, wymieszaną z mąką gryczaną. I raczej na obiad, bo śniadanie, to wiesz, biegusiem, niestety.
    Uściski dla Ciebie i pierworodnego :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad. Każdy komentarz napędza do działania i dodaje skrzydeł. Właśnie Twój głos chcę usłyszeć!