Pieczemy: Drożdżowe bułeczki palce lizać!

20 cze 2014


Ostatnio trafiłam na ten przepis u madybyGigi. Zachwycił mnie prostotą i szybkością przygotowania. Nie zastanawiając się długo zrobiłam swoje ślimaczki odrobinę zmieniając przepis. Wyszły pyszne! Piekłam je dzisiaj rano i dobrze, że szybko fotkę zrobiłam bo już ich nie ma:) Idealny przepis na bułeczki do kawki.

Składniki:
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki letniej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego
- 3-4 gramy drożdży suchych
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- dżem/powidło
dodatkowo:
- żółtko i cukier puder

Moja zmiana dotyczy ilości cukru. Pół łyżeczki zamieniłam na 2 łyżki. Chciałam, aby ciasto było słodkawe bo domowy dżem z czarnej porzeczki wyszedł potwornie kwaśny, ale z tymi bułeczkami współgrał idealnie.

Łączymy suche składniki, dodajemy olej i mieszamy. Następnie wyrabiamy dodając powoli letniej wody, aż powstanie jednolita kulka. Ciasto leży sobie pół godzinki. Później wystarczy je rozwałkować, posmarować dżemem, zwinąć w roladę i ciąć na 2 cm grubości krążki. Wykładamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

To wszystko! Jeśli macie w domu dużo głodnych brzuszków radzę zrobić z podwójnej porcji:P

Smacznego:)

15 komentarzy:

  1. Cieszę się, że przypadły Ci do gustu. Lubię takie szybkie smakołyki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również. Będą u nas teraz częściej gościć!

      Usuń
  2. Oj, zjadłabym, oj! Pychotka :)~
    A na Moje wypieki.com widziałam wczoraj podobne ślimaki, ale na wytrawnie - z pesto - też mogą być ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wytrawne powiadasz....hm...muszę zerknąć:)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie łakocie, i jak tu schudnąć?

    OdpowiedzUsuń
  4. takie ślimaki mogę zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki niczym rollsy z IKEA, tylko z dżemem, a nie z cynamonem.
    Uwielbiam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, aż się proszą o schrupanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Przepis już zanotowałam, wykorzystam, jak tylko naprawię piekarnik :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad. Każdy komentarz napędza do działania i dodaje skrzydeł. Właśnie Twój głos chcę usłyszeć!